Stromend water is een geniepige sloper van alle mogelijke verhardingen. Niet omdat het beton beschadigt, maar omdat het de ondergrond wegspoelt. En zodra die ondergrond onstabiel wordt is het snel gebeurd.
Je bestelde betonproducten komen op een basis te liggen of te staan die voldoende draagkracht moet hebben en die water afvoert.
Een goede basis bestaat altijd uit 3 lagen. Allereerst de natuurlijke ondergrond, daarop wordt een fundering gestort van gebroken puin. Bovenop komt een 10 cm dikke laag van grof zand of brekerzand dat is verdicht met een trilplaat of trilwals.
Het gebroken puin zorgt voor een stevige fundering en het zand zorgt voor goede waterafvoer. Zo voorkom je verzakking.
Gebruik nooit zeezand
Een veel voorkomende fout is het gebruik van zeezand om kosten te besparen. Maar zeezand houdt water vast! Nat zeezand verandert in een onstabiele massa, met alle gevolgen van dien.
Afschot
Bij grote oppervlakken, zoals een bouwstraat, moet het zandbed op afschot worden gemaakt om plasvorming te voorkomen. Het is in ieder geval raadzaam om bij grote oppervlakken en fundatiewerkzaamheden een gespecialiseerd adviesbureau in te schakelen.
Als de verharding een feit is kun je met een gerust hart je bestelde betonplaten er op laten leggen.